top of page
Zoeken

'Ontwerpers, hoe doen ze het?' (Week 1.9)

  • finnekuiper
  • 10 jan 2021
  • 7 minuten om te lezen

Leerdoelen:

  • Actuele, culturele en maatschappelijke trends en ontwikkelingen signaleren en een verbinding maken tussen deze observaties en een ontwerpopgave (leerdoel 10).

  • Onderzoekend vermogen aantonen: openheid, nieuwsgierigheid, eigenheid (leerdoel 13)

Doel onderzoek: om te ontdekken hoeveel verschil er is tussen ontwerpers en hoe divers ze te werk gaan.

 

Lijst 20 ontwerpers:

· Jasper Morris · Piet Boon

· Filip Deslee · Thomas Ibsen

· Danny Venlet · Ivan Kasner

· Piet Hein Eek · Dirk Wynants

· Maarten Baas · Rudolf Kleinkopf

· Anna Pelgrim · Teresa van Dongen

· Daniel Rybakken · Frank Gehry

· Finn Juhl · Mads Mikkelsen

· Anna Lindgren · Stan van den Wildenberg

· Jan Des Bouvrie · Alex Vervoordt

De 3 ontwerpers die ik gekozen heb:

· Ivan Kasner

· Dirk Wynants

· Finn Juhl


*Alle afbeeldingen die ik gebruikt heb bij het maken van dit verslag zijn afkomstig van internet

Afb.1

Ivan Kasner

Ivan is geboren in 1979 en studeerde in 2005 af van de Design Academie in Eindhoven. Hij begon met werken als ontwerper voor Bas van Tol. Een jaar later richtte hij samen met Uli Budde (Duitse product designer) Officeorginair op. In 2011 startte Ivan een eigen studio in Amsterdam. In zijn eigen studio werkt hij samen met een kleine groep creatievelingen voor verschillende, internationale bedrijven.

In 2015 heeft hij het Dutch Design merk ‘’Anno Benk’’ mede opgericht. Hij is de creatief directeur en leidt de productontwikkeling en productieafdeling. Anno Benk maakt functionele ontwerpen voor de huidige generatie. Betaalbaar design gecombineerd met een eerlijk productieproces. Anno Benk werkt zoveel mogelijk met duurzame materialen.


Ivan heeft al veel verschillende producten ontworpen. Hij maakt bij het ontwerpen veel gebruik van het duurzame materiaal PET-vilt dat voor 100% bestaat uit polyester, waarvan een groot gedeelte gerecycled is. PET-vilt is een zacht maar sterk materiaal met geweldige akoestische prestaties. PET-vilt heeft hij onder andere toegepast bij de Hale PET-vilt stoel en de AK 2 Workplace Divider lamp. De AK 2 Workplace Divider lamp heeft in 2017 een Design Award gewonnen. Al de ontwerpen van PET-vilt zijn verkrijgbaar in elf verschillende kleuren en ontworpen door het merk De Vorm.


De eerste collectie van het merk Anno Benk is geheel ontworpen door Ivan en bestaat uit: Paperclock, Wire Bowl, Casted Candle Holder en Occasional Table.

Ivan neemt de totale artistieke vrijheid om waardevolle concepten en producten te onderzoeken en te ontwikkelen. De studio van Ivan richt zich op hedendaags design dat ons omgeeft in onze dagelijkse leefomgeving.


‘’Het interieurontwerp van een huis of kantoor zegt veel over de persoon die er zijn of haar tijd doorbrengt: het is een weerspiegeling van iemands persoonlijkheid die steeds meer zichtbaar wordt via sociale platforms. ’’- Ivan Kasner.

Ivan zijn visie op het vakgebied is dat elke generatie een eigen decor verdient: producten waarmee mensen zich in hun eigen tijd thuis kunnen voelen. Mensen vinden het steeds belangrijker om te weten waar hun producten vandaan komen, ze waarderen kwaliteit en duurzaamheid. Esthetiek is essentieel volgens Ivan het is je eerste verbinding met een product, maar het verhaal achter een product speelt ook een rol bij de keuze die Ivan maakt. Twee belangrijke pijlers van Ivan zijn duurzaamheid en kwaliteit dit is goed terug te zien in de producten die hij ontworpen heeft.


Het werk van Ivan Kasner spreekt me zeker aan, vooral het gebruik van PET-vilt vind ik erg interessant. Door gebruik te maken van PET-vilt zijn de ontwerpen van Ivan duurzaam, maar tegelijkertijd krijgen de producten ook een heel erg modern uiterlijk. Als ik zelf ooit een werkruimte in moet richten ga ik zeker kijken of ik de producten van PET-vilt terug kan laten komen. Zelf vind ik het erg leuk dat de ontwerpen te verkrijgen zijn in verschillende kleuren dit zorgt ervoor dat een saaie werkruimte toch nog een kleurrijk interieur krijgt.


Producten ontwikkelen waarmee mensen zich in hun eigen tijd thuis kunnen voelen is een eigenschap die ik zelf graag zou willen bezitten. Het lijkt me geweldig dat mensen zich gelijk thuis voelen door de meubels etc. die ik zelf ontworpen heb.

Afb. 2

Dirk Wynants

Dirk is geboren in 1964 en zoon van een meubelmaker.

Hij heeft Interior Architecture and Furniture Design aan het Architecture Institute of Sint-Lucas in Gent gestudeerd. Al snel raakte hij binnen de opleiding geïnteresseerd door meubelontwerp. Toen Wynants een eigen bedrijf wou oprichten merkte hij dat er al een behoorlijk aanbod aan interieurmeubelen was. Het was onmogelijk om even goed en goedkoop te werken als die grote jongens.


Toen hij zelf op zoek ging naar buitenmeubels, kwam hij erachter dat daar het gat in de markt zat. In 1994, kort na zijn afstuderen, richtte Wynants het meubelmerk Extremis op. Tegenwoordig is hij ook actief als managing director van zijn eigen ontwerpstudio Dirk Wynants Design Works.


Voor Wynants is een waardevol product meer dan een trendy object met de juiste looks.

“Een ontwerp wordt vaak beoordeeld op meerdere aspecten, bijvoorbeeld of iets rendabel, duurzaam, mooi of functioneel is. Ik wil enkel producten maken die goed scoren op elk van die aspecten, maar bovendien ook toegevoegde waarde hebben. Een sterk ontwerp biedt een oplossing voor een probleem. Het uiterlijk van een ontwerp mag niet het resultaat zijn van trends of smaak, maar van praktische overwegingen en de functie. Op die manier wordt een product tijdloos en duurzaam.’’- Dirk Wynants

Kenmerkend voor Wynants is de focus op het beter maken van de wereld en zijn bourgondische levensstijl, deze twee eigenschappen combineert hij met een groot gevoel voor stijl en vormgeving. Het beter maken van de wereld uit zich in het maken van meubels die bijzonder gemakkelijk te gebruiken zijn. Zo heeft Dirk verschillende picknicktafels ontworpen die allemaal opvallen door de simpele instap, waardoor je gemakkelijk aan tafel schuift. Ook de bourgondische levensstijl is terug te zien in zijn ontwerpen voor Extremis, want Dirk ontwierp verschillende prachtige eettafels waaraan je op bourgondische wijze van het leven kunt genieten.

Hij noemt zijn collectie designmeubelen ‘Tools for Togetherness’ waarbij de nadruk ligt op menselijke interactie, intelligente probleemoplossing en duurzaamheid, met de ambitie om de levenskwaliteit te verbeteren.


Het werk dat Dirk maakt spreekt me zeker aan, ik zou het zelf ook wel in de tuin willen. Dirk maakt bij zijn ontwerpen veel gebruik van hout en neutrale kleuren, persoonlijk vind ik dat erg mooi bij tuinmeubels. Als ik naar de meubels kijk wil ik er gewoon meteen op gaan zitten. Ik vind het idee achter de ontwerpen heel erg inspirerend, het leven vieren met dierbare mensen om je heen is heel erg belangrijk en dit kan ideaal met de tuinmeubels van Dirk Wynants.


Dirk heeft als eigenschap dat die met zijn ontwerpen de wereld wil verbeteren, dit is een eigenschap die ik zelf ook wel wil bezitten. Hoe geweldig is het dat door de ontwerpen die jij hebt gemaakt de wereld een klein stukje beter wordt.

Afb. 3

Finn Juhl

Finn Juhl (30 januari 1912- 17 mei 1989) was een Deense architect, interieur- en industrieel ontwerper, vooral bekend om zijn meubeldesign. Van jongs af aan wilde hij kunsthistoricus worden. Maar zijn vader heeft hem overtuigd om een opleiding in de architectuur te gaan doen. Hij werd toegelaten tot de Architectuurschool van de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten, waar hij van 1930 tot 1934 studeerde. Na het afstuderen heeft Juhl tien jaar bij het architectenbureau Vilhelm Lauritzen gewerkt.

Juhl's eerste werk stuitte op veel kritiek. Zijn Pelican-stoel, ontworpen in 1939 en voor het eerst geproduceerd in 1940, werd beschreven als een "vermoeide walrus" en "esthetiek in de slechtst mogelijke zin van het woord".

Op de Triënnale van Milaan won Juhl in de jaren vijftig in totaal vijf gouden medailles, waarmee hij zijn internationale reputatie verder versterkte. Juhl stierf 17 mei 1989. Elf jaar later droeg Juhl's partner Hanne Wilhelm Hansen de rechten over aan het bedrijf Onecollection. In 2010 won een van zijn banken, de 57 Sofa, een Wallpaper Design Award in de categorie Beste heruitgave. Onecollection heeft zijn merknaam veranderd in House of Finn Juhl het bedrijf heeft een collectie van meer dan 40 opnieuw uitgebrachte stukken van Juhl's ontwerpen.


Juhl gaf vaak de voorkeur aan organische vormen. Over het algemeen maakt hij gebruik van teak en andere donkere houtsoorten, in tegenstelling tot veel van de andere voorstanders van de

Deense moderne beweging die vaak eiken hout in hun ontwerpen gebruikten.

Afb. 4

Juhl werd beïnvloed door de abstracte beeldhouwer Jean Arp deze invloed is te zien in zijn vroege Pelican-stoel. Een van de kenmerken die je veel terug ziet komen in de stoelontwerpen van Juhl zijn de zwevende rugleuning en zitting. De Pelican Chair is een perfect voorbeeld van hoe Finn Juhl de idealen van functionalisme integreerde met vrije kunst.

In plaats van te denken in termen van praktische constructie, had Finn Juhl de mindset van een beeldhouwer. Zijn ambitie was om meubels te ontwerpen met beweging en leven. Bij sommige van zijn stoelen zijn de rugleuning en de zitting bijna onzichtbaar met elkaar verbonden, alsof het wolken zijn die door de kamer zweven.

“Kunst is altijd mijn belangrijkste inspiratiebron geweest. Ik ben gefascineerd door vormen die de zwaartekracht trotseren en visuelle lichtheid creëren. " - Finn Juhl


De ontwerpen van Juhl spreken mijn persoonlijk niet heel erg aan. Juhl maakt veel gebruik van natuurlijke en organische vormen, ik ben zelf vaak meer onder de indruk van strakke moderne meubels. Het idee die Juhl achter zijn ontwerpen had spreekt me wel heel erg aan, hij wilde meubels ontwerpen met beweging en leven. Zelf zou ik de ontwerpen van Juhl niet zo snel neerzetten in mijn eigen huis.


Een eigenschap die Juhl heeft die ik zelf wel zou willen bezitten is, het ontwerpen van meubelstukken met beweging en leven. Juhl is erg gefascineerd door vormen die de zwaartekracht trotseren en visuele lichtheid creëren, deze fascinatie zie je goed terug komen in zijn ontwerpen. Zelf vind ik meubelstukken met (schijnbaar) zwevende elementen erg interessant om naar te kijken, het is een moderne manier van vormgeving. Als ik later een meubelstuk ga ontwerpen lijkt het me leuk om te kijken of ik zelf in mijn ontwerp een zwevend element kan laten terugkomen.


Overeenkomsten en verschillen tussen de drie ontwerpers

De drie ontwerpers zijn allemaal heel erg verschillend maar toch tonen ze overeenkomsten. Een overeenkomst tussen Ivan Kasner en Dirk Wynants is dat ze beide duurzaamheid erg belangrijk vinden en dit ook toepassen in hun ontwerpen. Een verschil tussen de ontwerpers is dat Kasner en Wynants beide een designopleiding gedaan hebben terwijl Juhl is opgeleid tot architect. Een ander verschil is dat Wynants tuinmeubels ontwerpt, terwijl Kasner en Juhl meubels ontwerpen voor in huis of op kantoor. Wynants en Kasner maken ontwerpen die goed aansluiten op de tijd waarin we nu leven, de ontwerpen die zij maken zijn heel erg modern in tegenstelling tot de ontwerpen van Juhl.


Alle drie de ontwerpers hebben een andere visie op het vakmanschap:

Ivan Kanser: Wil met zijn ontwerpen dat mensen zich in hun eigen tijd thuis voelen.

Dirk Wynants: Wil met zijn ontwerpen de levenskwaliteit van de mens verbeteren.

Finn Juhl: Wil in zijn ontwerpen beweging en leven terug laten komen


De bekendheid van de ontwerpers is ook verschillend, Finn Juhl is de bekendste van de drie ontwerpers. Zijn ontwerpen komen terug in verschillende boeken.

 

Bronnen afbeeldingen:

Afbeelding 1: https://www.stylepark.com

Afbeelding 2: https://www.weltevree.eu/nl/ontwerpers/dirk-wynants-2

Afbeelding 3: https://en.wikipedia.org/wiki/Finn_Juhl

Afbeelding 4: https://www.pinterest.ph/


Bronvermelding:

Bezocht 12-11-2020

Bezocht 13-11-2020

Bezocht 17-11-2020

 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
bottom of page