top of page

Diverse opdrachten

Rust en Beweging

Zelfstudie week 1.1:

In week 1.1 kregen we als zelfstudie opdracht dat we vier werken op A3 papier moesten maken met als onderwerpen ‘rust ‘en ‘beweging’. Het was de bedoeling om een eigen, abstracte, interpretatie te maken van deze thema's vanuit de vorm.

  • Rust: 1 x met organische vormen, 1 x met geometrische vormen

  • Beweging: 1 x met organische vormen, 1 x met geometrische vormen

Bij het thema rust dacht ik zelf gelijk aan strakke lijnen en aan golven, de bewegingen van de golven zijn heel erg 'rustgevend'.

Bij het thema Beweging dacht ik zelf aan geluidsgolven (beweging van geluid) en ik dacht aan iets wat uit elkaar valt (vervalbeweging)

Patroon vorm/restvorm

In week 1.1 moesten we verschillende voorwerpen meenemen naar de les. In de les kregen we de opdracht een groot stilleven te maken van de meegebrachte voorwerpen. Van dit stilleven moesten we een uitsnede naschilderen met behulp van vorm en restvorm.  

Voor de zelfstudie opdracht moesten we doorgaan op de tekening vorm-restvorm.

De bedoeling was om een patroon te maken van de getekende voorwerpen. Ik heb ervoor gekozen om van de bovenkant van een vaasje (zie schets) een patroon te maken.

Plooival

Zelfstudie week 1.2:

Maak in je schetsdagboek of op losse vellen vijf tekeningen van je interieur waar plooi-val plaatsvindt. Kijk hierbij naar gordijnen die hangen, een jas over een stoel, grand foulards, overvolle wasmand, een huisgenoot die met de benen over een leuning hangt, etc.

Kijk goed of je in je tekening kunt laten zien hoe zwaar de stof is.

​

Voor deze opdracht ben ik in huis opzoek gegaan naar interieur waar plooival plaatsvind (zie foto's hiernaast).

​

Stalenset week 1.3 + week 1.4

Maak kartonnen kaartjes van 10 x 10 cm. Beschilder de kaartjes met een effen kleur (stalen) volgens de aanwijzingen bij de opdracht:

  • Eerste opdracht: maak drie stalen van drie verschillende gemengde lievelingskleuren.

  • Tweede opdracht: maak drie stalen van drie verschillende gemengde kleuren

        'van het verleden’.

  • Derde opdracht: maak drie stalen van drie verschillende kleuren van ‘de toekomst’.     (Zie foto 1 t/m 6)

  • ​

Zelfstudie week 1.3 (zie foto 7 t/m 10)

  • Maak drie stalen van verschillende kleuren 'van het heden'.

  • Maak drie stalen van verschillende gemengde kleuren van Zuid-Amerika.

Zelfstudie week 1.4:

  • Maak drie stalen van drie verschillende gemengde kleuren uit Scandinavië.

  • Maak drie stalen van drie verschillende gemengde kleuren uit Japan

Krijn de Koning

Fotoanalyse perspectief

Werkcollege week 1.4 +zelfstudie: ​

De opdracht was om een eigen monumentale ingreep op basis van het werk van Krijn de Koning te bedenken.

Het schetsproces/ontwerpproces voer je als maquette uit in karton en/of foamboard.

Van deze maquette moest je enkele foto’s maken met een witte achtergrond. Uit deze foto’s moest je de vier beste of meest karakteristieke exemplaren uitkiezen.

​

De bedoeling was om op de foto's te schilderen en je moest de begrippen

vorm-bevestigend en een vorm-ontkennend toepassen. Ik heb me laten inspireren door het werk en de ideeën van Le Corbusier en Johannes Itten, maar ook door de visuele kracht van Krijn de Koning. Zie de afbeeldingen hiernaast voor het resultaat.

​

Zelfstudie week 1.6:

Maak of zoek vijf losse foto’s op prentbriefkaartformaat waarin een opvallend perspectiefwerking plaatsvindt. Leg op iedere foto met een bijzondere perspectiefwerking een stuk doorzichtig papier. Trek hierop met stift of potlood de horizon en perspectieflijnen van de foto’s over. Kijk of de verdwijnpunten in de foto aan te geven zijn. Je kunt uit de vluchtlijnen de horizon destilleren of de horizon plaatsen als hulplijn voor de vluchtpunten.

​

Ik ben voor deze zelfstudieopdracht opzoek gegaan naar foto's in het boek Industriële vinage-Interieurs. Van de foto's heb ik met mijn telefoon foto's gemaakt. De foto's heb ik uitgeprint en overgetrokken, het resultaat is de zien op de afbeeldingen hiernaast.

De ontworpen ruimte  

Werkcollege week 1.7 + zelfstudie:

De ontworpen ruimte. Teken op A3 een eigen ontworpen ruimte in tweepunts-perspectief waarin minimaal drie voorwerpen te zien zijn. De voorwerpen staan niet parallel aan elkaar, maar zijn gedraaid in de ruimte en hebben dus verschillende vluchtpunten.

​

Ik heb ervoor gekozen om als eigen ontworpen ruimte een bloemenwinkel te ontwerpen, omdat ik dan veel kleur kon gebruiken in mijn tekening. Ik vond deze opdracht denk ik wel een van de leukste uit het semester Wonderland, het was namelijk de eerste echte 'interieuropdracht'. Zelf ben ik een hele dag bezig geweest met het teken van de ruimte, maar uiteindelijk was ik erg blij met het resultaat

Theatervormen  

Werkcollege week 2.1+ zelfstudie:

Tijdens het werkcollege in week 2.1 kregen we als opdracht om schetsen te maken bij muziek van twee compositieprincipes: Harmonisch en Dynamisch.

Een van de thema’s wordt gebruikt voor het maken van een theaterdecor van papier.

Het was de bedoeling om van een half vel karton een bodem en een achterwand te maken. Met wit karton en papier moesten we het theater inrichten volgens de volgende thema’s en criteria:- doorzichten  -hoogteverschillen  -licht/donker contrast.

​

Na afloop moesten we het decor vastleggen met vijf verschillende lichtsituaties, zie de afbeeldingen hiernaast voor het resultaat.

Introductie Metamorfose opdracht week 2.1:

In week 2.1 kregen we uitleg over de metamorfose opdracht. Voor het maken van de opdracht hadden we vier weken de tijd.

In die vier weken moesten we in tweetallen werken aan een maquette voor een theaterdecor. Het theaterdecor kun je beschouwen als een ruimtelijk totaalontwerp waarbij de elementen vorm, kleur, ruimte, licht en materiaal samenkomen.

​

In week 2.5 werden alle tweetallen uitgenodigd hun theaterdecor, schetsproces en ontwerpverantwoording in te leveren voor de Wonderland Producttoets

bottom of page