

Fotostylingsopdracht
Opdracht
Stel een stilleven op van verschillende voorwerpen, zoals meubelen, keukengerei, tekenmateriaal, servies, kleding en andere stoffen, natuurlijke materialen, speelgoed, etc. Componeer de voorwerpen zodanig dat beeldaspecten vorm, kleur en ruimte en licht op fotografische wijze onderzocht kunnen worden, Per opdracht wordt één lichtaspect gekozen om, via een compositorisch accent, een vooraf gestelde sfeer te creëren. Je maakt hierbij gebruik van een digitale fotocamera, eventueel gemonteerd op statief, of, indien niet beschikbaar, een smartphone.
​
Leerdoelen
Na afloop van deze opdracht ben je in staat om:
-
Een lichtaspect, een beeldprincipe en een sfeer te combineren in fotografische reeksen.
-
Je kunt feedback geven op de gedeelde fotoseries van je studiegenoten via een feedbackformulier.
​
* Alle foto's zijn gemaakt met een digitale fotocamera

Week 1.8: Fotostylingsopdracht 1
Je onderzoekt direct en indirect licht, je richt je aandacht op vorm en creëert harmonie als sfeer.
Je legt minimaal 5 verschillende situaties vast.
​
Om de sfeer harmonie te creëren heb ik ervoor gekozen om kookboeken van groot naar klein op elkaar te stapelen. Ik heb alleen maar gebruik gemaakt van kookboeken, omdat er dan een eenheid ontstaat.
Ik heb de boeken van groot naar klein opgestapeld om rust/balans te creëren. Ik heb twee dezelfde lepels op de voorgrond gelegd om de sfeer harmonie nog beter te laten zien.
​
Ik heb direct licht gecreëerd door mijn bureau lamp rechtstreeks op de boeken te laten schijnen.
Ik heb Indirect licht gecreëerd door het licht van mijn bureaulamp via de muur op de boeken te laten schijnen.

Direct licht 1

Direct licht 2

Indirect licht 2

Direct licht 1
Feedback gegeven door Guusje Rozendom:
Ik vindt dat het beeld een harmonische sfeer heeft, door de opgestapelde (gekleurde) kookboeken en de donkere/rustige achtergrond. Vorm is goed gesuggereerd door de boeken van groot naar klein op te stapelen. De kwaliteit van de foto's is goed, de ene foto is wel scherper dan de ander. Op de scherpte zou ik de volgende keer beter kunnen letten. Zelf kon ik niet in één keer het verschil zien tussen direct en indirect licht, dit had nog opvallender gekund. Het beeld had nog wat spannender gekund, door bijvoorbeeld de boeken van klein naar groot op te stapelen. De foto's zijn erg origineel, bij harmonie zou ik niet meteen denken aan kookboeken.
Week 1.8: Fotostylingsopdracht 2
Je onderzoekt lichtbron, je richt je aandacht op kleur en creëert afscheid als sfeer. Je legt minimaal 5 verschillende situaties vast.
​
Bij het woord afscheid moest ik meteen denken aan mijn oma. Ik heb ervoor gekozen om objecten te fotograferen die te maken hebben met haar afscheid: Afscheidsbrief, foto en vlinder.
Zelf vind ik vooral de foto's met de rode vlinder heel erg mooi. Sinds het overlijden van mijn oma heeft een vlinder voor mij een speciale betekenis gekregen, een dag voor het overlijden heeft mijn oma een kaartje geschreven waarop stond: Na een goed en fijn leven neem ik afscheid en vlieg ik met de vlinders mee naar de overkant.
​
Ik heb tijdens het fotograferen vijf verschillende lichtbronnen toegepast: kaarslicht, daglicht, zaklamp, LED licht en flits. Ik heb kleur terug laten komen door het gebruik van de rode vlinder.


Kaarslicht

Daglicht

Flits

Kaarslicht
Feedback gegeven door Renate de Geus:
Ik vind dat je op een originele manier foto's gemaakt heb, ik vind het vooral leuk dat je persoonlijke attributen gebruikt heb. De foto's zijn scherp en van goeie kwaliteit. Je hebt goed gebruik gemaakt van de verschillende lichtbronnen.
​
Renate heeft me wel een aantal tips gegeven:
-
Je zou eventueel kunnen experimenteren met meerdere verhalen
-
Daarnaast ging het in deze opdracht over het aandacht leggen op kleur en dat mis ik wel in deze foto’s. Je hebt het rood van de vlinder wel goed toegepast maar er is te weinig geëxperimenteerd met andere kleuren.
​

Week 1.9: Fotostylingsopdracht 3
Je onderzoekt clair-obscur, je richt je aandacht op ruimte en creëert drama als sfeer.
Je legt minimaal 5 verschillende situaties vast
​
Bij deze foto opdracht heb ik veel verschillende objecten gebruikt: ringen, stenen, een oude bijbel, een oude krant, horloge en een poster van Deventer. Door het gebruik van veel verschillende objecten heb ik op verschillende manieren drama als sfeer gecreëerd. Ik heb aandacht besteed aan ruimte door sommige objecten op de voorgrond te leggen en anderen objecten op de achtergrond.
​
Om clair-obscur terug te laten komen in mijn foto's heb ik steeds met een zaklamp de focus gelegd op één of twee objecten. Om clair-obscur nog beter te laten terugkomen heb ik ook het beeld van mijn camera iets donkerder gemaakt, hierdoor wordt het licht/donker contrast nog groter.

Clair-obscur 1

Clair-obscur 2

Clair-obscur 5

Clair-obscur 1
Feedback gegeven door Noortje Claessen:
Door weinig of kleinere voorwerpen te gebruiken en voornamelijk te focussen op één of twee details heeft ze een erg dramatisch effect weten te creëren. Ze heeft goed nagedacht over welke objecten ze naar voren wil laten komen en welke in de achtergrond mogen verdwijnen. De foto’s zijn ook haarscherp. Clair-obscur is een sterk contrast in licht en donker en deze komt duidelijk naar voren in de foto’s. Alleen de objecten die scherp zijn gesteld, staan ook in de schijnwerper. Er omheen is het (bijna) volledig donker. Ook dit voegt toe aan de dramatische sfeer. Er is naar mijn idee veel geëxperimenteerd met de composities en er is duidelijk nagedacht over welke dramatische sfeer ze wilde creëren.
​
Week 1.9: Fotostylingsopdracht 4
Je onderzoekt schaduw, je richt je aandacht op vorm en restvorm en creëert dynamiek als sfeer.
Je legt minimaal 5 verschillende situaties vast.
​
Om een echte dynamische sfeer te creëren heb ik ervoor gekozen om vallende confetti te fotograferen. Het lijkt alsof de confetti echt naar beneden valt dit komt door de lange schaduwen op het witte papier en doordat niet het hele beeld scherp is. Het verschil in scherpte komt doordat ik voor het fotograferen een korte sluitertijd heb gebruikt.
​
Tijdens het fotograferen was het de bedoeling om ook onze aandacht te richten op vorm en restvorm. De schaduwen die ontstaan door de vallende confetti zorgen voor een duidelijk verschil in vorm en restvorm.

Feedback gegeven door Kirsten Kamphuis:
In de foto’s is duidelijk de sfeer dynamiek zichtbaar, dit ontstaat door het vallen van de confetti. Schaduw ontstaat door de vallende confetti, hierdoor ontstaan interessante restvormen. Vanwege de confetti die valt, is niet het volledige beeld scherp, hierdoor is er duidelijke beweging zichtbaar. De foto’s zijn met een camera gemaakt, dit zorgt voor goede kwaliteit beelden. Duidelijke vorm en restvormen door de gecreëerde schaduwen. Het zou misschien interessant zijn geweest als je ook andere voorwerpen had gebruikt waarvan de schaduw zorgt voor nog sterkere restvormen .Alle beelden zijn van eenzelfde soort compositie. Hierdoor zit er niet veel verschil tussen de beelden. Het kan interessant zijn als je hier wat meer mee speelt, zodat elke foto zijn eigen compositie heeft bijvoorbeeld.

Vorm & restvorm 1

Vorm & restvorm 2

Vorm & restvorm 4

Vorm & restvorm 1

Week 1.10: Fotostylingsopdracht 5
Je onderzoekt hooglichten, je richt je aandacht op ruimte en creëert rijkdom als sfeer. Je maakt hierbij gebruik van een digitale fotocamera, eventueel gemonteerd op statief, of, indien niet beschikbaar, van een smartphone. Je legt minimaal 5 verschillende situaties vast
​
Bij het woord rijkdom moest ik meteen denken aan de sieraden die van mijn oma geweest zijn, een erfenis is een vorm van rijkdom. Het aspect ruimte komt terug in mijn foto's door objecten op te stapelen en door objecten voor/achter elkaar te plaatsen. Om hooglicht goed op de foto te laten terugkomen heb ik licht van bovenaf geschenen. Ik heb ervoor gekozen om alleen maar gouden objecten te fotograferen, hierdoor komt het lichtaspect hooglicht goed terug in de foto's.
​

Hooglicht 1

Hooglicht 2

Hooglicht 5

Hooglicht 1
Feedback gegeven door Britt Pieters:
ze heeft 5 foto’s gemaakt van gouden objecten/sieraden. Dit straalt rijkdom uit, vooral door het sterk aanwezige glimlicht, door het gebruik van hooglicht. De foto’s zijn scherp en duidelijk, de details zijn goed te zien. Ze heeft gouden/glimmende materialen gebruikt, dit zorgt voor glimlicht. Hierdoor stralen de foto’s rijkdom uit. Ze heeft 5 verschillende composities gefotografeerd. Dit maakt elke foto weer uniek. Je kunt ook zien dat er veel is nagedacht over de compositie.
Week 2.1: Fotostylingsopdracht 6
Je onderzoekt doorvallend licht, je richt je aandacht op ruimte en creëert verlangen als sfeer. Je maakt hierbij gebruik van een digitale fotocamera, eventueel gemonteerd op statief, of, indien niet beschikbaar, van een smartphone. Je legt minimaal 5 verschillende situaties vast.
​
Aan het begin vond ik het moeilijk om een leuke compositie te bedenken bij het thema verlangen. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om het verlangen naar kerst uit te beelden, omdat ik ieder jaar weer uitkijk naar de leukste twee dagen van het jaar. Ik heb de foto's eind november gemaakt, het aftellen tot kerst kon beginnen. Ik heb aandacht besteed aan ruimte door de voorwerpen voor en achter elkaar te plaatsen. Ik heb doorvallend licht gecreëerd door mijn kamer helemaal donker te maken en met een zaklamp door een vaas met gaatjes te schijnen. Zelf vond ik het patroon dat ontstond door het doorvallende licht erg goed passen bij het onderwerp kerst. De stipjes die ontstonden lijken een beetje op glitters of sneeuw.
​

Feedback gegeven door Sophie Voeten:
In de foto’s is het verlangen naar kerst uitgebeeld. Het licht valt door een vaas met gaatjes waardoor er stippels ontstaan in het beeld. De foto’s zijn van goeie kwaliteit, ze zijn duidelijk en erg scherp. Ze heeft ook gebruik gemaakt van verschillende focus punten waardoor het beeld nog sterker wordt. Het lichtaspect in deze opdracht was doorvallend licht. Dit heeft ze toegepast door het licht door een vaas(je) heen te schijnen waardoor een patroon ontstaat op het decor. De stippels van het licht passen erg goed bij het onderwerp dat ze heeft gekozen. Ze doen mij namelijk denken aan kerstlichtjes maar ook een aan sneeuw.
Er is duidelijke ruimte suggestie te zien door de overlapping in de compositie.
De composities zijn erg divers maar passen goed bij elkaar. Zowel het idee als de uitvoering vind ik erg origineel. Gebruik maken van het verlangen naar kerst licht niet erg voor de hand en ook de toeppassing van doorvallend licht is goed bedacht.

Doorvallend licht 1

Doorvallend licht 2

Doorvallend licht 4

Doorvallend licht 1
Gegeven feedback:
Bij het geven van feedback probeer ik altijd vriendelijk te blijven. Als ik op iemand feedback moet geven doe ik dit vaak doormiddel van opbouwende feedback. Tijdens het geven van feedback zorg ik ervoor dat ik eerst vertel wat ik goed vind aan de opdracht en vervolgens vertel ik wat er beter zou kunnen. Ik kraak andermans werk niet af, ik laat verbeterpunten op een vriendelijke manier weten. Om ervoor te zorgen dat de studenten een goed gevoel krijgen over hun gemaakte foto's, heb ik ieder feedbackformulier afgesloten met een compliment (top).
Opdracht 1 (Jasper Vrij, Noortje Claessen en Kirsten Kamphuis):
Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:
-
De sfeer: Ik heb erop gelet of de sfeer harmonie goed terug komt in de foto's.
-
Lichtaspect: Ik heb erop gelet of het lichtaspect indirect en direct licht goed terug komt in de gemaakte foto's.
-
Kwaliteit: Ik heb gekeken of de kwaliteit van de foto's goed is. Ik heb vooral gekeken naar de scherpte van de foto's.
Opdracht 2 (Renate de Geus):
Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:
-
Originaliteit: Ik heb gekeken of de foto's die gemaakt zijn origineel zijn.
-
Sfeer: Ik heb erop gelet of de sfeer afscheid goed terug komt in de foto's, door het gebruik van verschillende lichtbronnen.
Opdracht 3 (Julia van de Koot):
Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven: ​
-
Sfeer: Ik heb erop gelet of de sfeer drama goed terug komt in de foto's, door het toepassen van clair-obscur.
-
Kwaliteit: Ik heb gekeken of de foto's scherp zijn en of het lichtaspect clair-obscur goed terug komt in de gemaakte foto's.
Opdracht 4 (Sophie Voeten):
Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven: ​
-
Sfeer: Ik heb erop gelet of de sfeer Dynamiek goed terug komt in de foto's.
-
Vorm en restvorm: Ik heb goed gekeken of er op de foto's een duidelijk verschil is tussen vorm en restvorm.
Opdracht 5 (Britt Pieters):
Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:
-
Originaliteit: Ik heb gekeken of de sfeer rijkdom op een originele manier is vastgelegd.
-
Sfeer: Ik heb erop gelet of de sfeer rijkdom goed te zien is op de foto's, door het toepassen van het lichtaspect hooglicht.
Opdracht 6 (Soufyan El Bouichi, Guusje Rozendom en Yulin Vinck):
Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:
-
Originaliteit: Ik heb gekeken of de studenten een eigen invulling hebben gegeven aan opdracht
-
Lichtaspect: Ik heb erop gelet of het lichtaspect doorvallend licht goed terug komt in de foto's