top of page

Beelddossier

Het beelddossier vormt een verzameling foto’s die gedurende de eerste weken wordt aangelegd in het logboek naar aanleiding van de behandelde beeldbegrippen vorm, kleur, ruimte, licht en materiaal.

​

Opdracht

Naar aanleiding van de werk- en hoorcolleges maak je afbeeldingen die naar jouw idee opvallende eigenschappen van de in de bijeenkomsten genoemde beeldaspecten weergeven. Per beeldaspect maak je minimaal 10 voor in je logboek, dus 50 in totaal. Je schrijft in enkele bewoordingen erbij waarom je deze afbeeldingen vindt passen bij het door jou onderzochte beeldaspect.

​

Leerdoelen

Na afloop van de opdracht kan je:

  • met behulp van fotografie onderzoek doen naar vijf beeldaspecten en deze vastleggen in eigen composities.

  • Feedback geven op de beroepsproducten van je medestudenten.

vorm

Week 1.1-1.2 Vorm :

Bij het maken van het beelddossier over het beeldaspect vorm heb ik geen eigen beelden gebruikt. De foto's die ik gebruikt heb zijn afkomstig van internet en uit woontijdschriften.

Ik heb bij het maken van het beelddossier geprobeerd om de begrippen te laten terugkomen die we in week 1.1 en week 1.2 behandeld hebben over vorm.

​

Voorbeelden van begrippen:

  • Abstracte, geometrische en organische vormen

  • Open en gesloten vormen

  • Vorm en restvorm

Ik heb bij elke afbeelding kort beschreven waarom ik vind dat deze bij het beeldaspect vorm past.

​

Wat ik de volgende keer anders zou doen:

Als ik weer een soort gelijke opdracht krijg ben ik van plan om gebruik te maken van eigen gemaakte foto's, hierdoor laat ik duidelijker mijn onderzoekende vermogen zien.

Kleur

Week 1.3-1.4 Kleur :

Bij het maken van het beelddossier over het beeldaspect kleur heb ik foto's geknipt uit het boek: Style Guide Through the eyes of interior consult.

Ook bij dit beelddossier heb ik geprobeerd de begrippen te laten terugkomen die we behandeld hebben ik week 1.3 en 1.4., de verschillende soorten kleuren (warm/koud) en kleurcontrasten.

​

Wat ik de volgende keer anders ga doen:

Ik ben van plan om de volgende keer ook eigen gemaakte foto's toe te voegen aan het beelddossier.

Feedback gegeven door Renate de Geus:

Ze heeft op een originele manier gekeken naar verschillende kleuren. Ze heeft vooral gekeken naar hoe kleuren in verschillende ruimtes en voor verschillende doelstellingen worden gebruikt.

Er zijn geen foto’s zelf gemaakt maar de foto’s die ze uitgekozen heeft zijn wel van goede kwaliteit.

De plaatjes die ze uitgekozen heeft zijn telkens vanuit een verschillend perspectief gefotografeerd.

Door alle foto's in je dummy te plakken vormen ze samen met de teksten en de kleurstalen een originele compositie.

​

Feedback gegeven door Soufyan El Bouichi:

Het beelddossier bestond voor een groot deel uit knipsels. Daardoor heb ik geen duidelijk beeld van je fotografisch technische kwaliteiten. Door meer eigen foto’s toe te voegen kan ik je beter beoordelen op je fotografisch technische kwaliteit. Het beelddossier is leuk om naar te kijken.

De foto’s zijn in mijn optiek niet origineel, maar door het in een logboek te plakken en daarbij een korte toelichting te geven maak je de compositie wel origineel.

​

Ruimte

Week 16-1.7 Ruimte :

Bij het maken van het beelddossier over het beeldaspect ruimte heb ik eigen gemaakte foto's gebruikt, foto's uit een interieur boek en foto's uit kranten/folders.

Bij het beeldaspect ruimte moest ik zelf meteen denken aan open en gesloten ruimtes, maar ook aan opberg ruimtes. Ook ben ik opzoek gegaan naar oplossingen om de ruimte die je hebt zo goed mogelijk te benutten, zie je goed terug in het beelddossier.

Ik heb bij elke foto een korte uitleg gegeven waarom ik de foto vind passen bij het beeldaspect ruimte.

Feedback gegeven door Jasper Vrij:

Ze heeft gebruik gemaakt van eigen foto’s en van plaatjes uit tijdschriften, met aanvulling van extra informatie over de ruimtes. Hierdoor is het aspect overzichtelijk weergegevens. De foto’s die ze heeft gemaakt hebben een goeie kwaliteit. De foto’s zijn scherp en duidelijk. De standpunten zijn goed uitgekozen, de ruimtes zijn goed afgebeeld en interessant. Er is wel degelijk sprake van eigen beeld. De foto’s zijn origineel doordat er verschillende interessante ruimtes worden afgebeeld.

​

Week 1.8-1.9 Licht :

Bij het maken van het beelddossier over het beeldaspect licht heb ik gebruik gemaakt van eigen foto's en van foto's uit een interieurboek. De meeste foto's zijn zelf gemaakt. Ik heb aan mijn beelddossier ook de foto's toegevoegd die ik gemaakt heb tijdens het werkcollege in week 1.8, in deze les gingen we experimenteren met lichtaspecten.

​

Een aantal foto's heb ik gemaakt bij de interieur winkel in Den Bosch: Robeerst interieurs.

Voor extra verduidelijking heb ik ook kleine tekeningetjes gemaakt en deze toegevoegd aan het beelddossier. Ik heb een tekeningetje gemaakt van het verschil tussen eigenschaduw en slagschaduw. Ik heb ook een tekeningetje gemaakt waarop duidelijk te zien is dat er heel veel verschillende soorten licht bestaan.

Materiaal

Licht

Week 2.1-2.2 Materiaal:

Bij het maken van het beelddossier over het beeldaspect materiaal heb ik alleen gebruik gemaakt van eigen gemaakte foto's. Ik ben thuis opzoek gegaan naar verschillende soorten materialen en hier heb ik foto's van gemaakt.

​

Het viel me op dat er in huis heel veel verschillende materialen te vinden zijn. Ik heb bij sommige afbeeldingen een detail foto toegevoegd, hierdoor zie je goed de structuur van een bepaald materiaal.

​

Ik heb bij alle foto's die ik gemaakt heb een korte beschrijving toegevoegd. Door de beschrijvingen te lezen kom je te weten, waarom ik de foto's vind passen bij het beeldaspect materiaal.

​

Gegeven feedback:

Bij het geven van feedback probeer ik altijd vriendelijk te blijven. Als ik op iemand feedback moet geven doe ik dit vaak doormiddel van opbouwende feedback. Tijdens het geven van feedback zorg ik ervoor dat ik eerst vertel wat ik goed vind aan de opdracht en vervolgens vertel ik wat er beter zou kunnen. Ik kraak andermans werk niet af, ik laat verbeterpunten op een vriendelijke manier weten. Bij het feedback geven op het beelddossier heb ik vooral gelet op de originaliteit van de foto's. Ik heb gekeken of de studenten gebruik gemaakt hebben van eigen genomen foto's en of het duidelijk is waarom een bepaalde foto bij een bepaald beeldaspect past.

Vorm (Britt Pieters):

Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:

  • Vormgeving: Ik heb gekeken of het beelddossier op een originele manier is vormgegeven. Door het beelddossier op een originele manier vorm te geven, zie je al snel dat er veel aandacht in is gestoken.  

  • Foto's: Ik heb erop gelet of er gebruik is gemaakt van eigen foto's of dat de foto's afkomstig zijn uit woontijdschriften etc.

Kleur (Kirsten Kamphuis):

Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:

  • Variatie: Ik heb gekeken of er veel variatie is tussen de gemaakte foto's. Door veel verschillende soorten foto's te maken laat je duidelijk je onderzoekend vermogen zien.

  • Kwaliteit: Ik heb gekeken of de kwaliteit van de foto's goed is.

Licht (Renate de Geus en Yulin Vinck):

Waar heb ik opgelet tijdens het feedback geven:

  • Fotografische technieken: Ik heb gekeken of er verschillende fotografische technieken zijn toegepast tijdens het fotografere

  • Geëxperimenteerd: Ik heb erop gelet of er veel geëxperimenteerd is met het maken van foto's. Door veel te experimenteren krijg je namelijk steeds totaal verschillende foto's.

bottom of page