Bezoek '2 uit 3' (Week 1.6 & 1.7)
- finnekuiper
- 16 jan 2021
- 7 minuten om te lezen
Leerdoelen:
Onderzoekend vermogen aantonen door nieuwsgierig te zijn (leerdoel 13).
Nieuwe ideeën genereren middels openheid, nieuwsgierigheid en eigenheid (leerdoel 2).
Actuele, culturele en maatschappelijke trends en ontwikkelingen signaleren en een verbinding maken tussen deze situaties en de ontwerpopgave.
Centraal museum Utrecht

Het centraal museum heeft verschillende tentoonstellingen, die allemaal heel erg divers zijn. Het museum heeft een uitgebreide collectie oude en moderne kunst en ook het Nijntje museum en het Rietveld Schröderhuis maken deel uit van het museum. Ik heb alle tien de verschillende tentoonstellingen bezocht.
Zelf vond ik drie tentoonstellingen erg interessant.
Tentoonstelling: De slaapbank die ogen opende
De tentoonstelling was niet heel groot, maar daardoor wel erg overzichtelijk. In de tentoonstelling worden onder meer meubelstukken van Martin Visser tentoongesteld, maar ook meubelstukken van de zeven ontwerpers die reageerde op de ontwerpen van Visser. Wat ik zelf erg leuk vond was dat Jan des Bouvrie een van de zeven ontwerpers is. Dat Jan onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling vond ik vooral leuk, omdat hij de grondlegger is van onze opleiding. Dit jaar is de tentoonstelling ook een onderdeel van de DDW.
Tentoonstelling: Gerrit Rietveld en de stijl
De tentoonstelling was erg overzichtelijk en ruim opgesteld. De tentoonstelling bestaat vooral uit stoelen ontworpen door Gerrit Rietveld, maar er hangen ook schilderijen uit de stroming de Stijl In de tentoonstellingsruimte is er ook een maquette van het Schröderhuis te bewonderen.
Tentoonstelling: Sohier Sodaar 70
Ter ere aan Roland zijn zeventigste verjaardag, presenteert het Centraal Museum Sohier Sodaar 70 jaar. De afgelopen paar jaar heeft hij gewerkt aan wandgrote tekeningen in houtskool en pastelkrijt. De tentoonstelling bestaat uit tien van deze tekeningen, ze vormen een samenhangend geheel waarin Sohier een absurdistische ‘reis naar het einde van de nacht’ uittekent. Toen ik de tentoonstelling bezocht vond ik de tekeningen heel erg vaag en wist ik niet meteen wat de ideeën achter de tekeningen waren.
Ik heb gekozen voor de stroming de stijl, omdat ik het zelf een hele interessante stroming vind en het een belangrijk onderdeel uitmaakt van het Centraal museum. In het museum zijn werken te zijn van Gerrit Rietveld, een belangrijke kunstenaar uit de stroming de Stijl. De eigenschappen van de Stijl zijn vooral de geometrische vormen en het kleurgebruik. Schilders uit deze stroming gebruikte alleen de primaire kleuren (geel, rood en blauw) en de niet kleuren (wit, grijs en zwart). De Stijl kan voor mij als toekomstige ontwerper betekenen, dat het ook een keer leuk is om een ruimte in te richten waarbij je alleen gebruik maakt van niet kleuren en de primaire kleuren.
Opgesteld leerdoel:
Durven te investeren in nieuwe methodes (manieren) is één van de leerdoelen die ik opgesteld heb. Het inrichten van een ruimte met als inspiratie de stroming de Stijl, is waarschijnlijk een hele nieuwe manier van inrichten en een uitdaging voor de meeste stylisten.
*Alle afbeeldingen komen van internet: het was niet toegestaan om foto’s te maken in het museum
Bezoek Dutch Design week (DDW) Eindhoven
DDW20 is dit jaar extra bijzonder: het eerste hybride design festival ter wereld! Er is namelijk gekozen voor zowel een fysiek als online festival.
Het thema van de DDW2020 is ‘The new intimacy’. Het festival staat daarmee dit jaar in het teken van de zoektocht naar nieuwe vormen van intimiteit. Een nieuwe balans in een tijd waarin we ons, mede door Covid-19, in versneld tempo anders ten opzichte van elkaar en de wereld om ons heen zijn gaan verhouden.
Op het programma van de DDW staan meer dan 500 activiteiten, ik kan natuurlijk niet alles bekijken dus heb keuzes moeten maken. Ik heb gekozen om een online bezoek te brengen aan 8 verschillende tentoonstellingen die voor het grootste deel gerelateerd zijn aan interieur, materiaal en architectuur. Ik heb juist voor deze onderwerpen gekozen, omdat ze goed aansluiten bij onze opleiding.
*Alle afbeeldingen zijn afkomstig van: https://ddw.nl
Social Design
De expositie bestaat uit meubels die ontworpen zijn door 5 studenten van Het koning Willem I college. Bij het ontwerpen is er gebruik gemaakt van zowel bewezen hedendaagse als vooruitstrevende technieken. De studenten mixen ergonomie, duurzaamheid, psychologie en innovatie met het Design Thinking principe. In het ontwerpproces onderzoeken ze breed en experimenteren ze om tot producten te komen die de gebruiker centraal stelt.
The exploded view
The exploded view is een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire toepassingen en biobased materialen opnieuw is opgebouwd. Met het huis worden de bestaande en toekomstige mogelijkheden van een duurzame manier van bouwen en wonen tentoongesteld. The Exploded View is de verbeelding van een onderzoeksprogramma waarin ontwerper samenwerken om een klimaat- en mensvriendelijke oplossingen te realiseren voor de enorme bouwopgave waar Nederland voor staat.
A LOTT OF SPACE
A LOTT OF SPACE is opgericht door Charlotte der Lande. Als stadbewoners verhuizen we heel wat af, helaas verhuizen onze meubels vaak niet met ons mee.
Vaak belanden de meubels die we niet meeverhuizen gewoon op straat.
Dat kan anders!
A LOTT OF SPACE Presenteert de eerste flexibele bank die met je meegroeit en altijd in jouw nieuwe levensfase past. Een nieuwe woonplek of gezinsuitbreiding, de Sofa past zich moeiteloos aan jouw leven aan. De Sofa is zo ontworpen dat ieder los onderdeel makkelijk schoon te maken, te repareren, te vervangen en uiteindelijk te recyclen is.
A pop of colour
Deze nieuwe collectie van Fatboy ontworpen door Carole Baijings brengt een kleurstatement in elk interieur. De kleurindruk van de zitzak veranderd doordat de keuren van verschillende hoeken bekeken worden. Er zijn drie verschillende designs geproduceerd, alle drie de designs hebben twee kleuren aan de voorkant en één kleur aan de achterkant.
The Healing pod
The Healing pod, is een rust ruimte die bedoeld is voor patiënten en verzorgers die weinig toegang hebben tot de natuur en veel stress ervaren. De ontwerpster van The Healing pod is Anna Pelgrim. The Healing pod werkt met vijf verschillende elementen: een groene omgeving, geluid, geur, light therapie en natuurlijke materialen. De rustplek is makkelijk in elkaar te zetten doormiddel van een soort bouwpakket en is gemaakt van lichtgewicht hout.
Shingle stool
Het nieuwe werken neemt veel uitdagingen met zich mee, er worden veel eisen aan meubels gesteld die in de toekomstige werkruimte gebruikt worden. De Shingle stool is een voorbeeld van zo’n meubel. De stoel is ontworpen door twee Duitse ontwerpers Laura Jungmann en Jonathan Radetz. Door een afgeronde opstaande rand wiebelt de kruk en voorkomt zo het onbewogen zitten. Opgestapeld kan er een scheidingswand worden gevormd. Gedraaid kan de kruk gemakkelijk worden gedragen en als prullenbak worden gebruikt. De krukken zijn dus heel erg functioneel en kunnen in veel verschillende werkomgevingen gebruikt worden.
Looking for a Social Collection
Met dit project droom Andries de Lange alvast over een post-corona tijdperk waarin impulsieve beslissingen en toevallige ontmoetingen terug mogelijk zijn. Het project moet ervoor zorgen dat connecties maken met andere personen aangemoedigd wordt. Alle meubelstukken die ontworpen zijn voor dit project zijn bedoeld voor twee personen. Zelf vind ik de Pick & Nick tafel en de two seat chair erg interessante meubelstukken, ik vind ze beide goed passen bij het idee dat Andries de Lange heeft achter zijn ontwerpen.
Workplace visions
Bogaerts label wil graag de positieve kant belichten van het verplichte thuiswerken vanwege het coronavirus.

Door hun ervaring met het ontwerpen van producten voor flexibele werkplekken werd Bogaerts label geïnspireerd een serie 'what-if' scenarios over de toekomstige werkplek te creëren. Sommige ideeën zijn uitgewerkt en klaar, andere zitten in de schets fase.
Persoonlijk vind ik het project workplace visions het meest interessant, omdat het goed toegepast kan worden in de tijd waarin wij nu leven. Sommige ideeën zitten nog in de schetsfase, dit betekent dat het project nog lang niet af is en het nog vele kanten op kan. Zelf als toekomstige stylist kan ik inspiratie halen uit het project, hoe kan ik bij iemand thuis de perfecte werkplek creëren?
Persoonlijk denk ik dat na de pandemie er meer mensen beseffen dat thuis werken ook een optie is, workplace visions kan ervoor zorgen dat je thuis de ideale werkplek kan creëren.
Mijn ervaring van de Dutch Design Week is dat er echt heel veel te zien is, meer dan 500 verschillende exposities, workshops en projecten etc. Als toekomstige stylist kan ik veel inspiratie halen uit de ontwerpen en de ideeën die tentoongesteld worden op de DDW. Naast dat er veel te zien is komt ook het thema ‘The new intimacy’ goed terug in de verschillende projecten die ik bekeken heb. Een nieuwe balans vinden in de tijden van corona is ook een belangrijk onderdeel van de DDW. Workplace visions is een goed voorbeeld van een oplossing voor het thuiswerken tijdens de coronatijd.
De ontwerper die me het meeste geïnspireerd heeft is Anna Pelgrim, ze heeft een rust plek ontworpen voor patiënten en verzorgers. Voordat ze kon beginnen met ontwerpen heeft Anna veel onderzoek gedaan.
Anna Pelgrim kan voor mij als toekomstige ontwerper betekenen dat het soms erg belangrijk is om vooraf een goed en grondig onderzoek te doen. Het kan zijn dat ik later zelf ook een eigen product wil ontwikkelen, dan is het wel belangrijk dat ik weet wat mensen willen en was succes op de markt boekt.
Opgesteld leerdoel:
Me laten inspireren door andere mensen en hoe zij een opdracht aanpakken is één van de leerdoelen die ik opgesteld heb. Je kan vaak veel leren van mensen om je heen en bekende mensen. Het is belangrijk om je eigen werk te vergelijken met andere studenten, zo kun je erachter komen wat je de vorige keer beter zou kunnen doen. Soms kan je door te vergelijken het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent, maar iedereen is goed op zijn eigen manier. Het kijken naar andere kan je nieuwe inzichten geven over hoe je het beste een opdracht kunt aanpakken.
Ik vond het erg leuk en interessant om de Dutch Design Week online te bezoeken. Ik ben zeker van plan om in 2021 de Dutch Design Week fysiek te gaan bezoeken. Ik denk dat de ervaring dan veel spectaculairder gaat zijn.
Bronvermelding:
Centraal museum:
Bezocht: 16-10-2020
Bronnen afbeeldingen:
Afbeelding 1-4: https://www.spectrumdesign.nl
Afbeelding 5: https://neeflouis.nl/nl/artikel/zigzagstoel-gerrit-rietveld-metz-co-a
Afbeelding 6: https://rietveldoriginals.com/collectie/rood-blauwe-stoel-cassina
Afbeelding 7 en 8: https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/sohier-sodaar-70-jaar
Dutch design week:
Bezocht: 20-10-2020 en 21-10-2020
Bron afbeeldingen:
- https://ddw.nl
Comments