

Gevoelens die blijven plakken
Leerdoelen:
Na deze bijeenkomst kan de student:
-
Kleuren koppelen aan gemoed
-
Positieve gedachten formuleren (mindset).
-
Redenen benoemen van eventueel uitstelgedrag
-
Benoemen wat hij/ zij nodig heeft om gemotiveerd te blijven, gezien de huidige situatie
-
Reflecteren op eigen leerproces
​
Opdracht ‘gedachten veranderen’
Je kunt je gedachten veranderen. Maar hoe doe je dat?
Om te veranderen van gedachten heb ik een lijstje gemaakt met negatieve gedachten. Deze negatieven gedachten heb ik omgedraaid naar positieve gedachten.
Je moet jezelf voorstellen dat het mogelijk is dat die nieuwe gedachte waar is. Als je een nieuwe positieve gedachte bedenkt en deze vaak gaat herhalen, ontstaat er een nieuw patroon.
​

Opdracht uitstelgedrag ‘Ketenanalyse’
Bij deze opdracht was het de bedoeling dat we terug gingen denken aan de laatste keer dat je eigenlijk aan een schoolopdracht had moeten werken, maar het uitstelde om iets anders (plezierigs) te gaan doen. Dit moment van uitstellen moesten we uit elkaar plukken tot kleine handelingen.

De handeling uit mijn ketenanalyse die ervoor zorgde dat ik uitstelde was dat ik Netflix aan deed tijdens het werken aan school.
Als ik Netflix niet aangezet had, had ik mijn werk wel afgemaakt. Waarschijnlijk was de taak niet heel erg belangrijk anders had ik Netflix niet aangezet. Bij belangrijke taken die echt af moeten op een bepaalde dag (deadline dag) zet ik geen Netflix aan tijdens het werken. Soms zeg ik tegen mezelf dat ik een bepaalde taak morgen wel afmaak, dit doe ik dan vaak ook de volgende dag.
​
Ik ben van mezelf niet echt een uitsteller. Als ik op tijd begin aan opdrachten geeft dit me een fijn gevoel, hoe sneller ik begin hoe eerder ik de opdracht af heb.
Ik maak op de zondag voor de nieuwe week begint altijd een planning, hierdoor heb ik een duidelijk overzicht wat ik allemaal moet doen in één week. Ik probeer me altijd aan de gemaakte planning te houden, maar dit lukt niet altijd.
​
Motivatie: hoe houd je dit vast?
Op dit moment gaat het goed met mij. Ik heb tot nu toe al mijn studiepunten binnen en ben nog steeds helemaal blij met mijn keuze voor deze opleiding. Ik merk wel dat ik door het vele online les met steeds minder motivatie aan het werk ga. Maar gelukkig mogen we weer twee dagen in de week fysiek naar school.
Ik loop op dit moment nergens tegenaan met betrekking tot de studie. Alleen vind ik het soms vervelend dat informatie pas laat op Blackboard komt. Ik ben heel erg van het plannen en vind het fijn om ver van tevoren al een mooie planning te maken, om stress te voorkomen. Zelf zou ik het fijner vinden als de opdrachten en leerstof voor toetsen eerder op Blackboard gezet worden.
​
De huidige situatie (coronacrisis) heeft weinig impact op mijn studie. Als ik een cijfer moet geven tussen de 0 (niet/nauwelijks) en de 10 (extreem veel), geef ik als cijfer een 1/2.
Ik heb tot nu toe bijna al mijn toetsen gehaald PA1 van semester 2 heb ik helaas moeten herkansen, maar na de herkansing heb ik PA1 ook gehaald
Ik vind de studie echt superleuk dus ook tijdens de online lessen deed ik goed mee en maakte ik altijd alle opdrachten met veel plezier. Op een gegeven moment merkte ik wel dat ik minder motivatie kreeg door de online lessen, ik kon mezelf minder goed concentreren en ging niet meteen na de les verder werken aan opdrachten. ​
Zelf was ik erg blij toen ik hoorde dat we weer fysiek les gingen krijgen​, hierdoor heb ik meer motivatie gekregen.
​
Ik blijf gemotiveerd doordat ik de studie die ik doe leuk vind. Ik werk vaak met veel geduld en aandacht aan de opdrachten die we krijgen. ​Ik weet van mezelf dat het handig is om bij te blijven met school, alles op het laatste moment doen is nooit de oplossing.
Ik werk overdag vaak hard aan schoolopdrachten en in de avond maak ik ruimte vrij om lekker te relaxen. Het is belangrijk om jezelf te belonen na het harde werken, hierdoor blijf je gemotiveerd om door te gaan. ​Zelf hou ik altijd in m'n achterhoofd:
School is belangrijk, alles wat ik nu doe is uiteindelijk voor 'mijn toekomst'.
Ik heb 2 leerdoelen voor mezelf opgesteld naar aanleiding van de professionaliserings les van week 4.1:
- Eerst hard aan school aan school werken daarna pas tijd voor ontspanning (Netflix gebruiken als soort beloning)
- Het is niet erg als je niet alles afkrijgt wat je wilde doen. Soms heb je weinig motivatie en is het verstandiger om opdrachten naar de volgende dag te verschuiven
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Gevoelens die blijven plakken​
Ik blijf gemotiveerd een aangehaakt bij de opleiding doordat ik de opdrachten die we krijgen leuk vind. Als ik een opdracht wat minder leuk vind probeer ik deze voor mezelf leuk te maken. Als ik lang aan een opdracht gewerkt heb beloon ik mezelf met bijvoorbeeld het kijken van een film op Netflix of ga ik in bad. Het is belangrijk dat de omgeving waarin ik werkt voor zo min mogelijk afleiding zorgt, hierdoor hou ik echt mijn concentratie/motivatie bij de opdracht
​
Aan het begin van dit jaar heb ik voor mezelf als doel gesteld het halen van mijn P (propedeuse), door dit doel gesteld te hebben blijf ik gemotiveerd om door te blijven gaan ook als het even tegenzit
Als ik een keer geen zin heb om aan een opdracht te werken probeer ik mezelf zo ver te krijgen dat ik de opdracht toch ga maken, een opdracht afronden geeft mij een gevoel van rust.
Ik werk vaak met een planning, ik neem pas rust als alle opdrachten afgrond zijn. Weten dat ik na het maken van een opdracht lekker kan relaxen geeft mij motivatie om zo snel mogelijk te beginnen en hard door te werken.
Om aangehaakt te blijven bij de opleiding hou ik veel contact met medestudenten. Als iets niet lukt vraag ik het vaak aan medestudenten.
​
Om gemotiveerd te blijven heb ik een rustige en opgeruimde werkplek nodig. Hierdoor is er weinig afleiding om me heen als ik bezig ben met een opdracht. Ik wil er alles aan doen om dit jaar de 60 studiepunten te halen, hard blijven werken en mijn best blijven doen is hiervoor heel erg belangrijk. Wat ik zelf altijd zeg: Meer dan je best kun je niet doen. ​
​
Ik kan mijn medestudenten helpen door hun vragen te beantwoorden als ze ergens niet uitkomen. Zelf als ik ergens niet uitkom stel ik mijn vragen in de groepsapp. Vaak reageren de studenten uit mijn Buddygroep snel, hierdoor kan ik snel weer verder met de dingen waar ik mee bezig was. Je kunt medestudenten ook helpen door informatie door te geven, het kan zijn dat studenten bepaalde informatie niet gehoord hebben. ​Je kunt medestudenten altijd vragen om feedback als je niet zeker weet of iets goed is.
Drie tips om gemotiveerd te blijven:
-
Na het harde werken jezelf altijd belonen
-
Schoolopdrachten voor mezelf leuk maken, zet bijvoorbeeld een liedje op
-
Altijd in je achterhoofd houden dat je je P (Propedeuse) wilt halen, vooral bij minder leuke opdrachten die moeten helaas ook gemaakt worden.
