top of page

Praktijktoets 2

Tijdsduur: 180 minuten

Poging 1: Behaald (6)

Opdracht:

Ontwerp een ruimtelijke invulling voor een rotonde die aangelegd wordt voor de ingang van de meubelbeurs 'Die internationale

Möbel-und Einrichtungsmesse im Cologne'. Het onderwerp van je ontwerp sluit aan bij de inhoud van de beurs. Je gebruikt de gehele ruimte. Je doet in je markering een uitspraak over Binnen en Buiten.

De opdracht bestaat uit vier fasen:

1. Je maakt eerst schetsen in kleur om jezelf te dwingen verder te kijken dan het eerste idee. Pas een stylingselement toe die jou concept versterkt.

2. Je maakt van karton en papier een ruimtelijk model, schaal 1:50

3. Naast de maquette maak je ook een kloppende tekening in tweepunts-perspectief op A3, waarbij je een lichtaspect gebruikt om de ruimtelijkheid van je ontwerp te verduidelijken. Teken hierbij een mensfiguur zodat de maat van de maquette duidelijk wordt.

4. Schrijf met de hand een schriftelijke toelichting van 200-300 woorden. Beschrijf hierin de keuzes die je hebt gemaakt, de weg naar die keuzes toe en een kritische beschouwing over je eigen handelen.

 

 

Idee achter ontwerp:
Ik heb bij het maken van mijn ontwerp me laten inspireren door de afbeeldingen die ik op internet gevonden had, dit heb ik vooral gebruikt bij het architectonische gedeelte. Ik heb ervoor gekozen om de zijkanten open te laten om een open en ruim effect te creëren. Ik heb een stoel toegevoegd als stylingselement, deze laat zien dat er meubels tentoongesteld worden op de beurs. Voor het kleurgebruik heb ik me laten inspireren door Le Corbusier die altijd wit gebruikte tegenover kleur, dit zorgt ervoor dat de rode kleur sterker uitkomt. Ik heb de kleur rood alleen toegepast op statische voorwerpen. Ik heb ervoor gekozen om 3 verschillende lichtaspecten aan mijn ontwerp toe te voegen: Natuurlijklicht (doorvallend), kunstlicht en voetlicht. Door meerdere lichtaspecten toe te passen is de rotonde op elk moment van de dag interessant om naar te kijken.

Mijn beoordeling:

Ik heb op 3 van de 6 onderdelen 2 punten gescoord, op de overige onderdelen 1 of zelfs 0 punten.

Op onderdeel 3: Ruimtelijke suggestie op het platte vlak is overtuigend weergeven, heb ik helaas 0 punten gescoord. Zelf had ik dit van tevoren wel bedacht, omdat mijn perspectief tekening totaal niet klopte.

Toelichting bij beoordeling:

Je expressionistische opvatting over de opdracht leidt tot een sterk ontwerp, dat overigens slordig is gemaakt en niet wordt ondersteund door een goede perspectief. Daar zul je dus de komende tijd aan moeten werken. Neem bijvoorbeeld de ronde sokkel, die in je tekening slechts half is afgebeeld. Ook je Zo had je de voor en achtergrond een andere kleur kunnen geven. lichtaspecten zijn in je perspectief niet toegepast. Jammer!

Er zijn een aantal dingen die ik de volgende keer anders ga doen:

  • Ik wil bij de aankomende praktijktoetsen meer tijd gaan besteden aan de afwerking, bij het gebruik van tape wil ik ervoor zorgen dat je dit zo min mogelijk ziet in het uiteindelijke ontwerp.

  • Als ik tijdens een toets weer perspectief moet tekenen ben ik van plan om hier meer tijd aan te besteden. Tijdens de lessen vond ik het perspectief tekenen al erg lastig en nam er vaak lang de tijd voor.

Om het perspectief tekenen beter onder de knie te krijgen ben ik van plan om thuis veel te oefenen, dit kunnen lange oefeningen zijn maar ook oefeningen van maximaal 5 minuten.

  • Ik ben van plan om vlak voor het inleveren van toetsen de opdracht nog één keer goed door te lezen om te voorkomen dat ik iets vergeet.

Bij het maken van de praktijktoets ben ik vergeten om een lichtaspect toe te voegen aan mijn perspectief tekening, dit had voorkomen kunnen worden als ik de opdracht nog één keer goed doorgelezen had.

Cijfer:

Ik dacht dat ik de toets niet gehaald zou hebben, omdat ik zelf niet helemaal tevreden was met het eindresultaat. Uiteindelijk heb ik de praktijktoets afgerond met een 6, ik heb 8 van de 18 punten behaald. Ik was heel erg opgelucht dat ik de toets toch wel gehaald had en blij dat ik de opdracht niet nog een keer hoefde te maken.

bottom of page